onsdag 1. april 2009

På besøk hos Franco Terpin

I helgen var jeg i Slovenia, nærmere bestemt Ljubljana, for å besøke venner. Slovenia er et rikt vinland med et forbausende(for en Nordmann) stort mangfold og mange flotte viner. Det betød selvfølgelig at vi måtte ut på bondelandet på vinbesøk.

Vi kjørte vest mot den Italienske grensen i et øsende regnevær som dessverre skjulte mye av det flotte landskapet vi kjørte igjennom. Første stopp var imiddlertid ikke i Slovenia, men i vinområdet Collio i provinsen Friuli i Italia. Vinbonden vi skulle besøke het Franco Terpin og har nettopp sluppet en vin på det norske markedet (mars slippet 2009).

Franco er en vennlig kjempe med never så store som stekepanner og en enorm stolthet over det han får ut av jorden sin. Han formellig stråler når han tar oss med til det nye, store vineriet sitt. 4 etasjer med grunnflate på 900 kvadratmeter. (den fjerde etasjen har han strengt tatt ikke fått lov til å bygge, men han har en plan for å skjule dette; han legger 50 cm med jord på veien rundt bygget hver 2. måned slik at han sakte men sikkert nærmer seg den tillatte makshøyden på bygget). Han bygger det til døtrene sier han, står ferdig om tjue år. Gliser når han sier det siste.
Han tar oss med inn en dør som er hempet med en ulåst hengelås. bak døra ligger hele flaskelageret hans på drøye 40.000. "ingen stjeler her" forklarer han mens vi blir ført videre opp til en dør låst med to store hengelåser. Hva som er så verdifullt at man trenger to låser? spekeskinkene hans, fire i tallet.

Etter en rundtur i vinmarkene sto smaking for tur.
I kjelleren hvor han har innredet smakerommet sitt, er han mest interessert i å la oss smake på sin hjemmelagede salami og noe marinert grisespekk han har fått fra en venn i Toscana. Som på stikkord hopper hans Slovenske agent, som også var med på turen, inn og fortalte at apropos Toscana, så hadde herr Terpin blitt kåret til en av de 100 beste produsentene i Italia 2008, av Vini Italia, i nettopp Toscana..... Franco gliser stolt, men beskjedent...igjen
Videre til vinen. Terpin bruker en metode som han kaller biologisk. det vil si at han ikke sprayer avlingene sine, bruker naturlig kompost og kun naturlig gjær. Han praktiserer skallkontakt i 8 dager på de hvite vinene sine, hvilket gjør at de får dype og gjerne litt uvanlig farge. Hans Pinot Grigio er for eksempel rosa siden denne druen har litt farge i skallet. Ekte rosé med andre ord...
videre får alle vinene hans minst et år på eik, et år på ståltank og et år på flaske før de slippes, noe som også bidrar til hans særegne stil.

Terpin Stamas, Collio 2004
ikke tilgjengelig i Norge

Består av Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio

Lys, Ravgul farge.
Gress og epler i aromabildet, men sterkt eikepreget. Vinen er fyldig i munnen med citrus og krydderier. merkbar eik og alkohol svir litt i finish. ettersmaken er passe lang.

Terpin Stamas, Collio 2000
ikke tilgjengelig i Norge

samme druene som over, men i tillegg Tokaji Friulano. Eneste av vinene som ikke hadde naturgjær.
litt eik, smørtoner, modne, gule epler på nesen.
God munnfylde, og langt mer behagelig enn 2004. Preget av epler og fersken med en tørr finish krydret med litt anis. frukten er god og vinen er velbalansert med god lengde på ettersmaken.

Terpin Stamas Bianco 2003
Ikke tilgjengelig i Norge

Chardonnay, Sauvignon Blanc og Pinot Grigio
Nesen preges av Grønne epler og Citrus. ikke så fremtreden eik som de to øvrige.
I munn har den flott, søtlig frukt i inngangen, med en fin, lett bitter fininsh hvor man får assosiasjoner til lime og grapefrukt. Meget bra fruktkonsentrasjon. Lang.
God vin fra godt år.

Terpin Jakot 2006
ikke tilgjengelig i Norge

Druen her er Tokaij Friulano, men det kan man ikke kalle den lenger fordi EU har bestemt at Provinsen Tokaij i Ungaren har enerett på det navnet, selv om det her er snakk om drue og ikke område. Franco smiler sitt sedvanlige Ulveglis når han forklarer oss sin egen løsning på dette; Jakot er Tokaj baklengs...

vinen er ravgul.
på nesen gir den aroma av fersken, hylleblomst og hint av te
Fersken og citrus i munn. Den er ren og frisk med god lengde. flott balansert. har ligget på store,slovonske fat og eiken er ikke fremtreden, men løfter vinen opp til å bli ganske kompleks. en av dagens beste

Terpin Sialis Pinot Grigio 2005
ikke tilgjengelig i Norge

løkskall farget
Mineralsk mot våt stein, smørtoner og citrusfrukter
Epler, lime. smør. krydder. vinen er lang og mangefasettert. flott balanse

Terpin Ribolla Gialla 2004
kr 244, 90 på vinmonopolet

Lys Ravgul.
Franco forteller at høsten dette året var så stor at når han skulle høste Ribolla Gialla hadde han ikke flere fat igjen og måtte låne av en kollega som bruker høyere toast grad på sine barriques. Han er dermed ikke helt fornøyd med aromaene i denne.

Smør og grønne epler, fersken, røyktoner og citrus
I munnen har den gule epler, lime, krydderier og grapefrukt. vinen er fyldig og har middels høy syre. vinen er deilig kompleks og en særdeles utypisk Ribolla.
Jeg synes denne var morsom og spennende. Min favoritt!

Terpin Rosso delle Venezie Igt 2003
ikke tilgjengelig i Norge

80% Merlot 20% Cabernet Sauvignon
denne vinen har to år på fat, men ellers samme vinifikasjon

Vinen er rubinrød med stor, mørk kjerne og blålilla, ungdommelig kant.
Saftige plommer og mørke bær på nesen, sammen med hint av tobakk og eik
Pen, kjølig frukt som plommer, bjørnebær. runde tanniner. åpen og flott vin.lang ettersmak. god vin.

Alle vinene med unntak av den første var bra laget, og Ribolla Gialla, Tokaij Friulano og Rosso vinene var meget bra. Entusiasmen til Franco gjenspeiler seg i vinene hans( og i den hjemmelagede salamien hans!). De er definitivt Spesielle, og jeg tror nok det er en enten-eller sak om man liker dem. Jeg likte dem!

2 kommentarer:

  1. Men, nesten bare viner som ikke er tilgjengelige i Norge.... Da er det bare for spesielt interesserte hvorvidt vinen er løkskall farget og smaker av epler og lime. Det gjør oss jo bare miunnelig på deg som har vært der :-) Uten at vi andre får delta i smakingen. Skal til bergamo i påsken, kanskje kan viu finne noe av dette i Italia?

    SvarSlett
  2. Franco Terpin holder til i Collio i nord Øst Italia, så det er nok mulig å finne noen av vinene hans. du kan sjekke på www.francoterpin.com hvor det er mulig å finne vinene hans.
    ... ellers får du ha god tur til Bergamo! Ganske flott sted og du finner garantert mye god vin der, uansett:)

    SvarSlett