søndag 5. april 2009

Besøk hos Dejan Persolja

Når man er på vintur, er det greit å besøke flere produsenter på en dag. Etter en meget hyggelig formiddags smaking hos Franco Terpin, gikk turen videre over grensen til Slovenia og vinområdet Goriska Brda som deler terreng og jordsmonn med Italienske Collio.

Produsenten vi skal besøke heter Dejan Persolja, en meget sympatisk og gjestfri herremann som straks tar oss med ned i vinkjelleren i ly fra regneværet som har økt i intensitet siden vi forlot Italia
Dejan lager vin i en helt annen stil enn for eksempel Franco Terpin. Til sine enklere, hvite viner bruker han ståltank, mens hans meget gode Cabernet Franc får litt tid på eikefat (barriques) mellom to omganger med ståltank. De hvite vinene hans står frem som meget drikkevennlige, rene og fruktige. Alle lages tørre, med unntak av hans spesielle Cvet som jeg kommer tilbake til. Den røde, en variasjonsvin av Cabernet franc er et spennende og flott eksemplar som verdsettes høyt i Slovenia, og ligger inne på landets topp 10 røde.

I kjelleren er herr Persolja ivrig og med imponerende fotrapphet svinser han opp og ned stiger og hopper frem og tilbake mellom tanker for å tappe ut prøver for oss. Fra Tankene smakte vi hans '07 Chardonnay,Sauvignon blanc, Pinot Grigio og den meget friske (og langt mer druetypiske) Rebula som er tilsvarende Ribolla Gialla. Videre fikk vi teste tre tankprøver av Cabernet Franc '07 som tilslutt skal blendes til en vin. De tre prøvene hadde forskjellige innhøstningstidspunkt og var på vidt forskjellige stadier i utviklingen. Meget spennende.
Siste smaksprøve i kjelleren var den snart tappeklare og ferdigblendede Cabernet Franc '04. En uferdig vin på mange måter, men definitivt grunnlaget for et flott eksemplar med mørke bær aromaer mot moreller og solbær.
Etter en kjapp tur innom laboratoriet og flasketapperiet som i praksis var i et lite kott i hjørnet, bar det opp på kjøkkenet hvor fru Persolja ventet på oss med salami (hjemmelaget, selvfølgelig), ost og en fantastisk flott olivenolje(ja, den er hjemmelaget, men nei den selger vi ikke... kun for venner), samt en hel del flaskeprøver.

Dejan Persolja er en utrolig generøs og inkluderende mann som gjerne vil ha vår mening om den nye etikketdesignet hans. Han viser oss stolt bilder av de tre døtrene sine og forteller at de alle jobber i familiebedriften. Fru Persolja kommer inn og fyller på det store fatet med salami og ost. stemningen er rett og slett hjemmekoslig.

I motsetning til Franco Terpin er herr Persolja litt mer tilbakelent når han forteller om sine viner. Han har holdt på en stund og virker meget trygg på sine produkter. Smiler når våre tilbakemeldinger oversettes og tilbyr fornøyd litt mer i glasset. (det er ingen spyttebakker i syne)
Etter å ha smakt oss igjennom en rekke av hans viner( smaksnotater under), kom vi frem til det som for min del skulle vise seg å bli en av turens høydepunkter; Cvet. En meget spesiell vin laget på tørkede druer av Rebulla (Ribolla Gialla). Druene tørkes i ca 6 måneder før de lages vin av dem. Nektaren er gyllengul og har et aromaspekter fra bolledeig, sopp, tørkede aprikoser og johannesbrødfrukt. Inngangen til vinen er sødmefull, men ikke søt og den har en flott, tørr bitterhet i finishen. En meget kontrastfylt vin med meget intens konsentrasjon av frukt og med en flott syrestruktur som bærer vinen. knallbra! Vinen selger for ca 70 euro for en 0,5l flaske, i følge mine kilder.

Ingen av vinene er å få tak i her til lands.... dessverre.

Persolja Rebulla '06

lys strågul farge
vinen har høy syre og dufter av gress og grønne epler. I munn har den slank frukt mot sitron og granny smith epler med spicy finish. ok lengde og bra frukt. klokkeklar, klassisk Rebulla/Ribolla Gialla

Persolja Chardonnay '06
Strågul med litt grønnskjær på fargen
Aromaer av gule epler og litt mineralitet.
Middels fyldig, rund med masse gule epler som hovedtema og lime/citrus i finish. litt sødme i anslaget , men flott frukt og lang ettersmak. Denne skal nytes på en solfylt terrasse.
bærer sine 14,5% godt

Persolja Sivi Pinot '04
100% Pinot Grigio

Strågul farge med grønnskjær.
Dufter av voks, litt honningtoner og gule frukter.
honning og gule frukter går igjen i munn. behagelig, tørr finish med litt limetoner.
også her synes jeg frukten ligger godt utenpå vinen. ettersmaken er litt kort/ok.

Persolja Sauvignon '06

blek gul på fargen.
aromaer mot tropiske, gule frukter.
assosiasjoner til ananas, banan, melon og honning. hint av mineralitet. vinen har middels syre, er sødmefylt i anslaget, med god lengde. frukten er flott og balanserer den vanvittig høye alkoholen på 15,2%(!!!) meget bra. flott vin.

Persolja Merlot '05

Lys rubin, uten nevneverdig kjerne. blå kant.
dufter av kandisert eple og røde bær.
Drikkbar, lett merlot. slank, kjølig frukt av røde bær. ukomplisert og hygglig.

Persolja Modri Pinot Barrique '05
100% Pinot Noir

Dufter intenst av Bringebær. pent eiket
Bringebær og røde bær mot kirsebær i munn. ok lengde og fin konsentrasjon
trivelig.

Persolja Cabernet Franc Barrique '03
vinen har fått 2 år på eik.

ganske mørk rubin med stor kjerne, ungdommelig farge.
hint av grønn pepper, solbær, tobakk og et pent integrert eikepreg
i munnen dominerer solbær og moreller, litt cedertre. flott, saftig frukt og lang ettersmak. dette er en meget god cabernet franc.

Persolja Merlot Barrique '02
vinen har fått 3 år på eik

Mørk rubin, med stor, middels intens kjerne.
Aromaer går mot mørke plommer, kaffe, eik.
Vinen er fyldig med smaker av mørke bær, sjokolade. runde fine tanniner. litt rosin i ettersmaken, som er lang. Denne vinen er,av mangel på et bedre ord, Smooth.

Persolja Cvet '06
100% Rebulla, tørket 6 måneder

Aromaer av Bolledeig, sopp, tørkede aprikoser, dadler og johannesbrødfrukt. i munnen preges den av søte gule frukter, honning og krydderier, men får en grapefrukt-bitter og tørr finish. Konsentrasjonen er fantastisk. vinen er meget kompleks og gir fra seg nye lag av smak og aroma ved hver retur til glasset. spennende.

Dejan Persolja og kone ble et meget hyggelig bekjentskap. De demonstrerte en gjestfrihet som man sjelden ser maken til og vi opplevde en flott ettermiddag. Vi dro derfra med bagasjerommet fullt og et tilfreds smil om munnen. På slike dager gjør det ikke noe om det regner

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar