mandag 20. april 2009

Gambero Rosso Roadshow i Oslo

Gambero Rosso er Italias største mat og vin magasin. De kårer årlig de beste produsentene i Italia hvor Tre Bicchieri, eller tre glass, er toppscore. Disse samles i en publikasjon som utgjør den Italienske vinbibelen Vini Italia.
Hvert år tar man med seg de 60 beste produsentene i Italia og drar ut på landeveien for å predikere vin. I dag var det Oslos tur til å holde vertskap.

På ærverdige Grand hotell startet jeg dagen med en Master class med Gambero Rossos egen "doctor wine"; Danielle Cernilli, en trinn, beskjegget herremann som ble presentert som en autoritet på Italiensk vin. 19 viner skulle smakes på en knapp time.
Herr Cernilli tok oss igjennom vinene med stor kunnskap og en god dose lun humor. Han fortalte oss at skjønnheten i en vin var som skjønnheten hos en kvinne: En Italiensk, lagringsdyktig vin er som en pike som trenger tid til å blomstre til en vakker kvinne, mens for eksempel en Australsk vin var som en kvinne som var vakker i sin ungdom, men falmet fort.
Viner som imponerte i Master classen var Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino DOCG Riserva 2001(ikke tilgjengelig i Norge), Sugarille Brunello di Montalcino DOCG 2004, fra Piemontes superprodusent Angelo Gajas eiendommer i Toscana( kommer snart til Norge, i følge agent) og Antica Chiusina Vino Nobile di Montalcino DOCG 2004(ikke i Norge). Disse tre var toppen av 19 meget gode viner hvorav de to siste viste oss hva som ligger i den sublime 2004 årgangen.

I det store smakerommet sto 60 produsenter klare med sine viner. Blant de fremste kan nevnes Castello Banfi fra Toscana med sin hvite Centine Bianco Toscana IGT 2008, en blanding av Sauvignon Blanc, Chardonnay og Pinot Grigio i like deler, hvor Sauvignon dominerer smaksbildet. Har du en terrasse bør dette være vinen du drikker på den i sommer! Vinen kommer på vinmonopolet snart og bør ligge på rundt 120 kr. Videre er Banfis Brunello 2004 også god(2003 koster 325,-) http://www.castellobanfi.com/

Angelo Gajas Barbaresco 2005 var også Fantastisk og kan fås tak i her til lands om man kontakter agenten(Robert Prizelius as - ca 1800-2000 kr. Mulig litt rimeligere siden den, selv om det er et godt år, kommer etter den glimrende 2004 årgangen)
Sassicaia 2005 var også, som forventet, meget bra og går for nette 999, 90 kr.

Noen hyggelige overraskelser fant jeg også i produsenten Azienda Agricola Gulfi fra Sicilia som spesialiserer seg på druen Nero d'Avola og forskjellige uttrykk av denne(http://www.gulfi.it/). Produsenten blir trolig snart å finne på Vinmonopolets hyller og er definitivt noe å følge med på.
Fra Sicilia kommer også produsenten Planeta med sin glimrende Chardonnay Sicilia IGT 2007(kr 269,- på vinmonopolet), en mineralsk og frisk chardonnay med kjølig flott frukt. Deilig til dampet hvit fisk og skalldyr. (http://www.planeta.it/)

Allegrini skal også nevnes for sin, alltid, gode Amarone (kr 439, 20) og den glimrende La Poja (kr 469,90). se forøvrig egen artikkel om Allegrini på denne bloggen

Alt i alt er det ingen tvil om at man finner et mangfold i den Italienske vinverden. Det er absolutt mye spennende å smake. de vinene som klarer seg best er laget på druer som er typiske for den regionen de vokser i, men det er også hyggelige unntak som viser at Italienske vinmakere våger å eksperimentere for å lage god vin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar