tirsdag 14. april 2009

Allegrini

utsikt over vinmarker i Valpolicella området

Allegrini, en av Valpolicellas definitive kvalitetsprodusenter, har tatt noen orginale grep i kampen mot fyllekjøring. I et fremstøt som, ifølge Marilisa Allegrini, er ment å stimulere folk til å spise mer ute samtidig som man ønsker å belønne sjåføren, eller designated driver som det så fint heter på engelsk, gir Allegrini bort en flaske av sin gode Palazzo delle Torre om man holder seg i skinnet.

Ideen er at man heller skal kunne nyte en god flaske vin når man kommer hjem istedenfor å kjøre med promille. Flott tanke, men man må dessverre befinne seg i Italia for å "benytte" seg av denne kampanjen.

Her hjemme kan man allikevel nyte vin fra Allegrini. Stort sett hele rangen finnes på vinmonopolet. Fra en meget respektabel Soave via toppvinen La Poja til den superkonsentrerte Giovanni Allegrini Recioto della Valpollicella Classico.

Da jeg besøkte Allgrini i 2007 levnet det ingen tvil om at vi her har med toppkvalitet å gjøre. Fra vinmarker med fantastisk beliggenhet til flotte, moderne produksjonsanlegg. Silvia Allegrini, Barnebarnet til grunnlegger Giovanni, tok seg av rundturen i de vakre omgivelsene rundt landsbyen Fumane.

Nærmest vineriet ligger Palazzo delle Torre, i sydvest vendt skråning med et gammelt, nedslitt palazzo i utkanten. Soleksponeringen er formidabel. Vinstokkene er bundet opp i tradisjonell Pergola oppbinding, som enklest forklart minner om en L snudd opp ned. Dette gjør at druen ikke blir "kokt" i solen. Skråningen i vinmarken sørger allikevel for at druene får plenty med sol.
gamle vinmarker som restaureres av Allegrini

Turen videre går opp til marker som møysommelig er bygd opp i terrasser langs den stadig brattere åssiden. bokstavelig talt sten for sten. Silvia forklarer at de planlegger å dyrke en gammel, nesten glemt drue som heter Oseleto her. Siste stopp er de to vinmarkene La Grola og La Poja. Førstnevnte ligger i skråningene opp mot sistnevnte. La Poja har nærmest Legendarisk status og er 100% beplantet med Corvina. Utsikten her kan ta pusten fra de fleste. Gardasjøen ligger som en turkis juvel og blinker i vest, mens alpene kan skues mot nord, Veneto bretter seg ut mot syd, mens man mot øst kan skue den sagnomsuste poeten Dante Allegheris flotte eiendom( nå heter den Sergio Allegheri. Vinmarkene leies ut til Masi).
utsikt fra La Poja mot Gardasjøen i det fjerne.
Vinrankene på bildet er fra La Grola vinmarken

Jordsmonnet her er en mix av leire og kalk. vinmarken er omkranset av Sypresser som gir ly mot vinden.Sypressene er også avbildet på etiketten som selve symbolet på La Poja.

I Kjelleren bruker Allegrini en del Barrique (små eikefat) og en del store (55hl) Slavonske eikefat.
Amarone på store slavonske eikefat

Jeg tar bare med meg mine favoritter fra denne smakingen selv om kvaliteten generelt var høy.

Palazzo delle Torre 2005
kr 179,30
70% Corvina
25% Rondinella
5% Sangiovese

Allegrinis Ripasso utgave, men kan ikke kalles det fordi den inneholder Sangiovese. De mener den tillatte druesorten Molinara ikke er kvalitetsmessig på høyden og prøver å fase denne ut. ca 70% av druene vinifiseres på vanlig måte mens de resterende 30% lages på tørkede druer og gir en større dybde til vinen.
Aromabildet gir assosiasjoner til moreller, litt tobakkshint og tørkede frukter mot rosin.
I munnen er den myk og har runde, fine tanniner (det lille som er).
ettersmaken er forholdsvis lang og konsentrasjonen i frukten er god.
Siden vi da ikke er i Italia, må vi finne oss i å kjøpe den selv, men det er den absolutt verdt. behagelig vin.

Allegrini Amarone Classico Dalla Valpolicella Classico 2004
kr 439, 20
75% Corvina
20%Rondinella
5% Molinara
For å falle innenfor appellasjonssystemet må man ha med Molinara i druemiksen. Allegrini ønsker å holde andelen på det minste tillatte nivået. Druene tørkes i 3-4 måneder før de presses. dette gir vinen en fylde som er ganske flott. Aromaene er ganske krydrete, igjen er frukten mot moreller og mørke bær, tørkede frukter og mørk sjokolade.
Tanninene er litt mer merkbare her, men fortsatt ganske runde og gode. Ettersmaken er lang og flott, frukten likeså. Dette er en vin man bør ha mat til. (for eksempel en god biff med rødvinssaus og litt sopp...) Det finnes billigere Amarone, men det finnes også andre kvalitetsnivåer...

La Poja 2001
kr 469,90
100% Corvina

Denne vinen kommer fra den vakreste vinmarken jeg noensinne har besøkt. Utsikten herfra har jeg omtalt over, men den fortjener noen superlativer til; Fantastisk!

Aromabildet i vinen ligger mot mørke bær som bjørebær og mørke, modne moreller. konsentrasjonen og ettersmaken er meget bra. Den er kompleks og gir stadig fra seg nye hemmeligheter som hint av tobakk, sjokolade......Vinen har et fantastisk liv i glasset og bør dekanteres minst en time før den nytes.
Denne vinen har jeg lagret i min kjeller og de(fleste) skal ligge der i 10-15 år til
Min favoritt

Giovanni Allegrini Recioto Della Valpolicella Classico 2005
kr 299, 80 (0,5l)
75% Corvina
20% Rondinella
5% Molinara

Dette er en søt rødvin som er laget på samme måte som Amarone, med den forskjell at gjæringen avbrytes før alt sukkeret "brukes opp". resultatet er en mørk og tett vin med en fantastisk konsentrasjon. Krydret nese med tørkede frukter, litt julekake aromaer. Prøv denne med sjokoladedesserter, mørke kaker eller biscotti. kan også forsøkes med Gorgonzola.

Sjekk også http://www.allegrini.it/







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar