tirsdag 28. april 2009

Vin til helgen? sjekk Månekalenderen

I en artikkel på www.vinforum.no , refereres det til Maria Thuns månekalender som mal for når man best kan nyte sin vin. Bakgrunnen er at en av Englands største supermarkedkjeder; Tesco, har gått ut å innrømmet at de holder vinsmakinger på dager som i følge Thuns Månekalender er fordelaktige.
Månekalender har lenge vært brukt blant tilhengere av Rudolf Steiners lære, hva vi kaller biodynamisk dyrkning. Det er ikke lenger oppsiktsvekkende når foregangsmenn som Nicolas Joly fra Loire predikerer sine syn på Biodynamisk jordbruk som den sanne veien( www.coulee-de-serrant.com -meget interessant side) for han har mange trosfeller innen vinverdenen. Det er vanskelig å nekte for at de kan være inne på noe; å drive jordbruk i pakt med naturen uten kjemikalier.
Mer oppsiktsvekkende er det at multimilliard selskaper som Tesco og Marks & Spencers legger opp sine (vin)forretninger etter månefasene.

Maria Thuns kalender er lagt opp i fire faser: frukt, blomst, blad og rot hvorav de to første regnes som fordelaktige for vinkonsum. Kalenderen forteller forøvrig om andre kjekke ting å ha kontroll på som når man bør, så frø, klippe håret(!), bake brød etc (se www.astrolgie-info.com/mocal.cgi?language=eng&sidtrop=sid).

Lykken vil ha det til at 1.mai helgen er en bra helg å nyte et glass vin og jeg har plukket ut noen som kan være månefasen verdig.

som en aperitif:

Laurent Perrier Brut
45%Chardonnay, 40% Pinot Noir, 15% Pinot Meunier
6 måneder på ståltank
Champagne, Frankrike
kr 345,-

Deilig og frisk Champagne som har litt restsødme. Smaken er preget av gule epler, med hint av toast og litt mineralsk. Moussen er behagelig og ettersmaken har god lengde. Denne fungerer glimrende som aperitif og kan gjerne følge en forrett på skalldyr eller dampet fisk.

Hvitvin til maten:

Terpin Ribolla Gialla 2004
kr 244, 90
se: "besøk hos Franco Terpin" på denne bloggen
Denne vinen er forøvrig Biodynamisk dyrket!

Defaix Chablis Vieilles Vignes 2006
100% Chardonnay
Burgund, Frankrike
kr 199, 90

Flott Chablis fra "gamle" vinstokker. Klassisk Nese med Epler og lime. flott mineralitet. fin fylde og flott fruktkonsentrasjon. Limepreget finish. Denne er glimrende til skalldyr og hvit, dampet fisk.

Rød til Maten

Fenocchio Barbera d'Alba Superiore 2006
100% Barbera
Piemonte, Italia
kr 145,-

Jordtoner med frukt mot kirsebær. pent eikepreg. Fruktig i munnen med deilig, lang ettersmak. bra syrestruktur i vinen gjør dette til en god matvin. prøv til Grillmat.

God 1. Mai feiring!

2 kommentarer:

  1. Tør jeg spørre om du testet en Laurent Perrier Brut ganske nylig - for eksempel til reker?

    SvarSlett