
17.3.09 var jeg på smaking med Bordeaux slottet Chateau Palmer.
Opprinelig klassifisert som en 3. cru vin i 1855, har Ch Palmer alltid hatt en høyere status i markedet. Vinene har ofte oppnådd priser som ligger rett under 1.cru-nivå, og ofte sågar på par med disse vinene. (Liv-ex laget en oppdatert versjon av 1855 klassifiseringen basert på oppnådde priser siden den gang, hvor Ch Palmer rykket opp til toppen av 2.cruene http://www.decanter.com/news/news.php?id=278251)
Opprinelig klassifisert som en 3. cru vin i 1855, har Ch Palmer alltid hatt en høyere status i markedet. Vinene har ofte oppnådd priser som ligger rett under 1.cru-nivå, og ofte sågar på par med disse vinene. (Liv-ex laget en oppdatert versjon av 1855 klassifiseringen basert på oppnådde priser siden den gang, hvor Ch Palmer rykket opp til toppen av 2.cruene http://www.decanter.com/news/news.php?id=278251)
Smakingen ble konduktert av Bernard de Laage, director of markets hos Ch Palmer. Hans entusiasme for sine viner var smittende og han delte velvillig ut sine kunnskaper om denne legendariske eiendommen.
Chateau Palmer ligger i kommunen Margeaux, den sydligste i Medoc på Girondes venstre bredd. Jordsmonnet her består hovedsakelig av grus. Til forskjell fra de kommunene som ligger nord for Margeaux hvor jordsmonnet består av en blanding av grus og leire. Dette gir viner som har mer eleganse enn sine nordlige naboer, og som gjerne refereres til som feminine.
Ch Palmer har hatt et ganske stabilt eierskap opp igjennom slottets mer enn 200 års eksistens. Frem til 1814 het eiendommen Chateau de Gasque. Dagens navn ble til da en engelsk general, Charles Palmer, tok over eierskapet. Generalen hadde innpass i aristokratiske sirkler i England og Ch Palmer ble straks en favoritt her, noe som ganske sikkert sementerte den berømmelsen slottet nyter i dag. General Palmer var imidlertid ikke en altfor dyktig forretningsmann og gikk konkurs rundt 1840. Fram til 1853 var slottet under kreditorenes styre. Dette skulle, i følge Bernard de Laage, vise seg å bli kritisk for slottet. Når den berømte Bordeaux klassifiseringen kom i 1855 baserte man denne blant annet på slottenes berømmelse og hva slags priser man kunne oppnå hos de enkelte. Ch Palmer hadde siden 1840 hatt en stupende kurve når disse elementene gjelder, og selv om det under Palmers eierskap nøt stor respekt ble det plassert som et 3.cru
I 1853 gikk slottet over i Portugisiske hender da brødrene Isaac og Emile Pereire kjøpte den. De reduserte vinmarkene fra 83 hektar (ha) til dagens 55 ha. Dette var viktig for kvaliteten da flesket som ble trimmet bort var dårligere plasserte parseller. Familien Pereire solgte eiendomen til et konsortium av Bordeaux familier i 1937 hvorav Sichel familien er dagens eiere.
Denne kontinuiteten har betydd at Ch Palmer har en distinkt "husstil" som igjen har vært med på å bidra til en trofast menighet tilhengere og stabilt høye priser.
Ch Palmer har en forholdsvis stor andel Merlot i sine viner (ofte 50%). Denne druen vokser vanligvis på leireholdig jord i Bordeaux, mens den her trives godt i grusholdig jord.
Viner smakt var Alter Ego '01 og '04, samt Chateau Palmer '96, '98, '00, '03.
1. Alter Ego 2004
kr 580,-
50% Cabernet Sauvignon
50% Merlot
Bestillingsvare
Alter Ego regnes som Ch Palmers 2.vin. Bernard de Laage forteller at denne ikke lages som en 2.vin i tradisjonell forstand hvor man bruker druer som ikke klarer cuten til hovedvinen. Alter Ego står i dag for ca 40-45% av slottets totale produksjon og lages for å gi et tidligere drikkeklart uttrykk for eiendommens terroir.
Tidligere laget man en 2. vin (på den "tradisjonelle" måten) som het La Resereve de la Generale som stod for ca 20% av total produksjon. Denne så sin siste årgang i 1997, således er 1998 første årgang Alter Ego. Det betyr bedre sortering til hovedvinen, samt bedre druer til Alter Ego.
Alter Ego har en mursteinsrød farge med stor kjerne og en ungdommelig blålilla kant. På nesen har den florale toner og innslag av cedertre og vanilje, hint av kanel. Vinen er fruktig med solbær som dominant. etter litt luft får den også litt anistoner. Vinen har runde tanniner og en frisk syrlighet. mørke bær med tobakk og bitter sjokolade. Mye kraft. frukten stopper i munn litt før tanninene og gir en tørr finish. god lengde. Dette er en Matvin. okse, vilt etc.
Drikk nå-8 år
2.Alter Ego 2001
kr 606,-
67% Merlot
33% Cabernet Sauvignon
bestillingsvare
Mørkere mursteinsrød med stor kjerne og lilla kant. Noe bunnfall.
På nesen gir den innslag av violer, cedertre, urter(mynte) og kanel. Bringebær og kirsebæraromaer med hint av anis. Tanninstrukturen er litt strammere en '04. frukten er kjølig flott konsentrert med samme aromaer som på nesen. flott, rund munnfølelse. Frukten er bedre balansert enn '04 både i konsentrasjon og lengde. også en utpreget matvin.
drikke nå -8 år
3.Chateau Palmer 2003
kr 1435,50
68% Cabernet Sauvignon
20% Merlot
12% Petit Verdot
bestillingsvare
2003 var den varmeste årgangen "since records began". Bernard de Laage fortalte at man hadde vært ute i vinmarkene og målt temperaturer inne i druene(!). høyeste målte temperatur var på 55 grader, noe som må sies å være høyt.
2003 årgangen var fryktet å bli dårlig blant kritikerene, men blant annet Robert Parker har oppjustert sin vurdering av årgangen(til fra 88 til 96).
Fargen er matt murstein med en middels stor kjerne. lilla i kanten.
Aromaer av søte, modne bær mot solbær og mørke plommer. duften av viol ligger litt i bakkant sammen med kryddertoner mot julekake.
i munnen er den rund, med godt integrerte tanniner. frukten er litt varm i munn, men konsentrasjonen er flott. Sjokolade og tobakk i finish. lang.
Drikke nå- 10 år med mat.
4. Chateau Palmer 2000
kr 3499,-
53% Cabernet Sauvignon
47% Merlot
bestillingsvare
2000 årgangen ble hyllet som den beste årgangen siden 1961. Ikke rart forventningene mine til denne var store. Jeg ble ikke skuffet.
Fargen er funklende rubinrød med stor kjerne og en ungdommelig lilla kant. På nesen dominerer duften av violer. under ligger solbær og plomme aromaer. hint av cedertre kaffe og sjokolade. med litt luft kommer aromaer av anis/ mynte frem.
Strukturen i vinen er fantastisk. gode runde tanniner og god syre. frukten kommer frem på en myk, nærmest silkeaktig måte, og aromaene av sjokolade og tobakk ligger under. søt frukt i utgangen. laaang. Utrolig kompleks.vinen har fortsatt ikke nådd toppen
drikk om 3-4 år. kommer til å vare "evig"
5. Chateau Palmer 1998
kr 1854,-
52% Merlot
43% Cabernet Sauvignon
5% Petit Verdot
bestillingsvare
fargen er ungdommelig rubinrød med middels stor kjerne og lilla kant.
Nesen er intens og preget av plommer med undertoner av solbær. animalske toner mot lær. litt støvete. kaffe og tobakk. Igjen flott struktur i vinen. tanninene er godt integrerte. kjølig, flott konsentrert frukt mot mørke bær. pepper/krydder i finish. Denne vinen er en muskelbunt! mye power! drikk om 3- 15 år:)
6. Chateau Palmer 1996
kr 1911,50
55% Cabernet Sauvignon
40% Merlot
4% Cabernet Franc
1% Petit Verdot
bestillingsvare
Dette var den mest tilgjengelige av vinene vi smakte og viste oss potensialet til Chataeu Palmer når vinen har nådd toppen
Fargen er matt rubinrød med middels stor kjerne. svakt lilla kant. mye bunnfall.
kraftig og rik nese med innslag av violer, solbær og plommer. lærtoner, med krydder og kaffehint samt litt røyktoner. litt anis i bakkant. Utrolig aromatisk.
Vinen har fortsatt forholdsvis høy syre og flott tanninstruktur. Søt i anslag med mye, silkemyk frukt. forførende og elegant med sjokolade i finish. Denne kan drikkes nå men vil holde seg på topp i 10 år til...
Konklusjonen er at Chateau Palmers viner har flott struktur og skiller seg ut på sin aromatiske nese hvor duften av violer gikk som en rød tråd igjennom årgangene. Stjernene i smakingen var uten tvil 2000 som har et potensiale som er fantastisk og 1996 med sin umiddelbare tilgjengelighet.
Alter Ego er kanskje ikke laget som en 2.vin, men må nok bare innfinne seg med den rollen. vinene hadde verken struktur eller aromakompleksitet til å hamle opp med hovedvinen. Det er vel heller ikke meningen. Prisen gjør at dette er en god måte å drikke "Palmeresque".
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar