søndag 1. november 2009

En hyggelig kveld

En av de store gledene ved vin er når man kan dele en flaske med venner, og gjerne over et godt måltid. Innbyr måltidet til å smake seg igjennom flere retter og viner kan det bli en kulinarisk spennende og lærerik opplevelse. En bedre skolebenk en spisebordet finnes vel ikke?
Vi hadde hyggelig besøk i går kveld hvor maten, forhåpentligvis, var god, vinene var mange og artige, og selskapet upåklagelig.
Menyen for kvelden var en tre-retter bestående av Sjøkreps Bisque, Lamme-Carrèe på lam fra Hallingskarvet med sopprisotto, confisert Gresskar og en rødvinsreduksjon, før vi avsluttet med en Bjørnebær Clafoutis.

For vinenes del startet vi med en Cremant de Bourgogne fra Joseph Cartron til suppen. Vinen er laget på methode traditionelle og er av 100% Pinot Noir som har fått 24 mnd på flaske før salg. Vinen er forfriskende, med god syre. Den har endel restsukker som gir den litt kropp, men som balanserer fint opp mot syren. En fin fruktighet som fungerer meget godt opp mot suppen. kr 139,90 på vinmonopolet

Til Lammet, som var en flott råvare med bra fettmarmorering, kjørte vi en Mas La Plana 2004 fra Miguel Torres. Spansk Cabernet Sauvignon- Klassiker som virkelig satte Torres på kartet under Vin Olympiaden i Paris i 1970 (jada, de har vin olympiade også) hvor den slo knock-out på toppslott som Chateau Latour. Dette er en Single Vineyard, det vil si fra èn vinmark som med tiden har utviklet seg til 100% Cabernet Sauvignon. Vinen har fått sine 18 måneder på ny, fransk eik. Vinen kommer fra DO Penèdes.
Den er Tett og mørk på farge. Den dufter av Cassis og mørk sjokolade. hint av kokos/vanilje og kaffe. Vinen er kraftig og har en meget flott fruktighet. Ypperlig balansert og med lang ettersmak. Tanninene er godt integrert og får kjørt seg mot fettet i Carréen. resultatet er en meget god Mat/Vin kombinasjon hvor jeg synes vinen blir løftet ytterligere et hakk opp i symbiose med lammet. Vinen er også et glimrende kjøp på vinmonopolet i kvalitet/pris, hvor 2006 årgangen selger for 251,60.

Desserten ble akkompagnert av en Brachetto d'Acqui fra produsenten Tenuta Il Falchetto. Dette er en søt, musserende vin på druen Brachetto (som er rød). Her snakker vi om en stil som er mer Frizzante , altså , lett perlende. Vinen kommer fra Piemonte i Nord-vest Italia. Den passer godt til desserter med mørke bær og til Bjørnebær Clafoutis ble den et særdeles godt følge.
Duften er frisk og floral med hint av røde bær. I munnen har den fin syre som balanserer de 130g sukker/l slik at den ikke føles påtrengende søt. Smaken går mot bringebær og jordbær. God vin til kr 145,-

Det skal også nevnes at det ble åpnet flere korker senere denne kvelden, men her kan undertegnedes habilitet til å formidle diskuteres.

2 kommentarer:

  1. Flere korker? Kan du si noe mere om hvilke viner som ble konsumert?

    SvarSlett
  2. Tja, det var en respektabel Chateau Cissac 2005, Yann Chave crozes hermitage 2007, samt enda en flaske Mas la Plana. Stort sett fordelt på Thorsen og undertegnede;)

    SvarSlett