fredag 16. oktober 2009

clos de los siete

Michel Rolland er en av vinverdenens største kjendiser. Han er elsket av mange og et yndet objekt for kritikk av andre. Han er vinmaker og reisende konsulent med mange prestisjetunge slott på kundelisten. Endel av disse befinner seg i hans hjemmelige Bordeaux, men også ute i den Nye Verden har denne mannen prosjekter.
I filmen Mondovino kan man blant annet følge ham en dag på jobb, og jeg lover at man kan bli andpusten av mindre. Hans store kundekrets er også grunnlaget for mye av kritikken mot ham. det påståes fra mange hold at han bidrar til uniformitet, og at hans viner smaker likt om de er fra Mendoza eller St Emilion. Det skal sies at han gjerne bruker en oppskrift og at denne gjerne inneholder fat og frukt. det skal heves over enhver tvil at vinene hans er dårlige. snarere tvert om. sammeligningen kan kanskje finnes i musikkens verden og 80-talls produsentene Stock Aitiken Wateman som stod bak talløse hits som kanskje fremsto som litt vel polerte.
Rolland er også sikker i stilen, og det er det ikke noe galt med.

Han har et prosjekt i Argentina som kalles Clos de los Siete som er sammensatt av druer fra 7 vingårder på Mendoza høysletten. Han bruker franske druer med den adopterte Argentinske paradedruen Malbec i hovedrollen. Resultatet er etter min mening meget bra

Clos de los Siete 2006 By Michel Rolland
Mendoza, Argentina
kr 206 (2007 koster 216,50)
15% alk Naturkork
45% Malbec, 30% Merlot, Cabernet Sauvignon 15%, syrah 10% (2007 har en litt annen Cepage med ca 40% Malbec...)

Fargen er middels intens, rubinrød med stor kjerne og en (fortsatt) ungdommelig, lilla kant
Duften er massiv med plommer, violer, mørk sjokolade og krydder. fatpreget er ikke fremtredene.
I munnen kjnner man kraften i denne vinen. dette er ikke for de veike. tanninene er markante men ikke ubehagelige. frukten er deilig med mørke bær og den har en lang ettersmak som eksentueres av mørk, bitter sjokolade.
Her snakker vi om en vin som bør ha 3-5 år til i kjelleren(denne har allerede ligget et år i min) og som bør ha følge av mat. her snakker vi biff!:)

Dette er en gjensmaking av årgangen for mitt vedkommende og jeg vil si at utviklingen er positiv. den vannvittig høye alkoholen maskeres av flott frukt. Selv om prisen er litt høy er det en morsom vin å drikke, om ikke annet enn som et eksempel på hva franske druer kan prestere uten fransk lovgivning (rhône/Bordeaux)
Tipset til den som skal en tur til Tyskland er at denne koster ca 15 euro der og er da et knallkjøp

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar