mandag 15. juni 2009

Sommervin

Jeg baserer ofte mine vinvalg på sesong. Om høsten og vinteren liker jeg gjerne de litt mer robuste, røde som har litt kropp og innbyr varme og kos. Sommer og vår er friske hvite og rosa viner som virker leskende og forfriskende, gjerne med litt bobler ,og like yre som årstiden.

her er noen favoritter så langt i sommer:

Concannon Chardonnay 2006
kr 119,90
California, USA
100 % Chardonnay, 13,5% alk

Concannon er en "familiebedrift" med mer enn 125 års drift, noe som gjør dem eldgamle i Amerikansk målestokk(skal ikke spekulere i hvordan de holdt det gående igjennom den Amerikanske forbudstiden, men...). Etikketten lovte en Chardonnay med toner av eik, men disse var heldigvis ikke så fremtredne som man kunne forvente av en Califorinsk Chardonnay. Her har kun halvparten av vinen vært på eik i 3 måneder, og resultatet er en deilig frisk vin med Gule epler og lime i aromabildet. Krydret finish. vinen er tørr og har fin syre som gjør at den fint kan matches med mat som hvit fisk og kylling så lenge man ikke knekker frem de tyngste sausene. Til 119,90 er den et meget godt kjøp og bør minst få èn prøvetur på terrassen.

Georg Breuer Rüdesheim Estate Riesling 2007
kr 165,50
Rheingau, Tyskland
100% Riesling, 12,5% alk, naturkork (neste årgang med skrukork)

De som har fulgt med på bloggen min vet at jeg er Breuer-fan. 2007 var en glimrende årgang og hos Breuer betyr det enda bedre viner enn vanlig. Estate lages i to versjoner; Rüdesheim og Rauenthaler hvorav den første har mer frukt og den andre mer syrlighet. Vinene er Breuers basis viner, og kommer fra parseller i de to byene/landsbyene som vanligvis gir single vinmarksviner, eller Cru, men som ligger i mindre eksponerte områder av disse og følgelig ikke brukes til toppvinene. Rüdesheim estate er et klokkeklart eksempel på rieslingdruen. Flott mineralitet, klassisk petroleumspreg, med innslag av honning og aprikoser. Lime i finish. syrestrukturen er flott og vinen middels fylde. bra til skalldyr, fisk, eller nytelse for seg selv

Defaix Chablis Vieille Vignes 2006
kr 205,-
Burgund, Frankrike
100% Chardonnay, 12,5% alk. Naturkork

Daniel-Etienne Defaix er en ivrig forkjemper for Chablis. Han driver hotell ,restaurant og finner også tid til å lage meget god vin. Hans Chablis Vieilles Vignes, som betyr på gamle vinstokker, er en glimrende sommervin. Pent mineralsk preg ligger i bunn, mens grønne epler og lime preger smaken. Den er middels fyldig og har en lang ettersmak. Til fisk og skalldyr. God til østers. Ikke dum å drikke på egenhånd heller.

Domaina La Suffrene 2008
kr 143,-
Bandol, Provence, Frankrike
40% Mourvedre, 30% Cinsault, 20% Grenache og 10% Carignan
13,5% plastkork

Domaine La Suffrene hadde sin første årgang i 1996, men har tidligere levert druer til kooperativ. De har for det meste gamle vinstokker hvilket gir lavere avlinger( bra for kvalitet) og grønnhøster (beskjærer frukt) for å holde avlingene nede på beskjedene(for Provence) 40 hektoliter/hektar.
Vinen er løkskallfarget. Smaksbildet er preget av friske, røde bær mot rips og markjordbær og parfymeres av litt florale toner som nyperose. lang smak og fin syre. Meget godt balansert vin. Takler fint sommergrill på lyst kjøtt. For mitt vedkommende har den vært på terrassen flere ganger denne våren, og det er bestemt at den blir vår "hus-rosè" i sommer.

Fenocchio Barbera d'Alba Superiore 2007
kr 145,-
Piemonte, Italia
100% Barbera, 13,5%, naturkork

Mitt røde sommeralibi. Fenocchios Barbera, d'Alba får 6 måneder på store eikefat og 6 måneder på flaske. Da jeg besøkte Claudio(Piemontes hyggeligste vinmaker) i fjor var '07 fortsatt på fat og var lovende, men uferdig. Den har nå et pent fatpreg med masse søte kirsebær og sommersjarm. den har nok kropp til å være med på grillparty, den er velbalansert og flott å kose seg med.

2 kommentarer:

  1. Blir like mye rødt som hvit på meg om sommeren. Mye Chablis, litt Riesling (Leitz), Cloudy Bay Sauvignon Blanc så langt. Veldig enig at Barbera d'Alba (saftig og fin syre) gjør seg godt om sommeren. Blir også noe Crianza fra Ribera, Musar og Bordeaux til grillingen. Forsatt god sommer!

    SvarSlett
  2. Leitz lager også glimrende vin! Morsomt også at han tilpasser sine viner til Norge som er et av de største markedene hans. Cloudy Bay er saftig og flott NZ sav blanc, men synes den er litt dyr i forhold til hva man kan få fra Loire.

    SvarSlett