tirsdag 6. oktober 2009

To nye og en klassiker

September har vært en særdeles slunken måned vinmessig. Det har vært forholdsvis langt mellom godbitene for mitt vedkommende, men de jeg fant var både artige og meget gode. Et par fra fokusslippet til vinmonopolet; "vin utenfor allfarvei" samt en klassiker i ny årgang.

Først tar vi turen til Hellas. På veien dit må man blotte ut alle minner om Retsina og heller se for seg de hvitkalkede husene på vulkanøya Santorini. Hellas har en av de lengste vinmakingstradisjonene i Europa, og mange hevder at Grekerene lærte opp Italienere og Franskmenn i kunsten igjennom sine kolonier i disse landene. På tross av lange tradisjoner, har man ikke helt klart å følge opp på kvalitetssiden. Hva som lages av høy kvalitet forsvinner i internmarkedet, mens mye av det som slipper ut av landet, stort sett gjør det fordi Grekerene ikke vil ha det selv.
På Santorini er jordsmonnet utrolig karrig, og alle som har vært der vil huske øya som nesten totalt sort av vulkansk stein. I tillegg er øya vindutsatt. Løsningen er at man dyrker vinen i groper(på utsatte steder, da dette er meget arbeidskrevende) og at man ikke binder opp vinplanten slik man vanligvis ville gjøre, men trimmer den i små busker; Gobelet, som kalles Vaso Greco på spansk.
Assyrtiko er hvitvinsdruen som muligens kan få Gresk vin tilbake på vinkartet. Den gir viner med en frisk Citruspreget smak. De er forholdsvis lette, men elegante når godt laget.
På Santorini får vinene et flott mineralsk preg som, etter min mening, tillegger vinen kompleksitet og gjør den gankse spennende.

Argyros Assyrtiko 2008
Santorini, Hellas
13%, Naturkork
kr 158,-

Fargen er blek strågul. Fin mineralitet mot flint. man kan si at vinen lukter litt brent. Fine florale toner. I munne har vinen et rent, friskt citruspreg mot sitron og lime. Bitterheten i finish minner om Kumquat. Syren er ganske høy og lengden er god. det eneste som trekker ned er en litt varm finish som tyder på at frukten ikke helt håndterer den høye alkoholen. Et viktig moment er dog at vinen serveres på rundt 10 grader.
Hellas er ikke lenger bare Gyros og Tsatsiki! :)

Videre på vår ferd skal vi til Valle d'Aosta. En liten vinregion helt Nord-Øst i Italia, ca midt i mellom Milano og Geneve, Nord for Torino og på omtrent samme breddegrad som Burgund. Det siste er ikke helt uvesentlig da jeg ved mitt første møte med en vin fra Valle d'Aosta, hvor jeg knapt kunne plassere det på et kart, bemerket at det smakte som en Pinot Noir på steroider. Litt flåsete, men druen Petit Rouge hevder slektskap med Pinot Noir.
Valle d'Aosta har liten eksport av vin, men har nå kommet her til lands i forbindelse med vinmonopolets fokusslipp. Slettes ikke dumt, synes jeg da følgende vin var en skikkelig value vin som jeg kommer til å komme tilbake til. Vinen kommer fra Kooperativet Cave de Onze Communes, og mesteparten av vinproduksjonen er styrt avKoop'er.

Torrette DOC 2007
Cave de Onze Communes
Valle d'Aosta, Italia
13%, Naturkork
kr 159,90
Petit Rouge 75%, Vien de Nus, Cornalin, Prematta;25%

Fargen er intens rubinrød med en ungdommelig rosa kant. middels stor kjerne. På Nesen gir vinen jordtoner og frukt mot kirsebær og bringebær. hint av lær.
Vinen har høy syre og er middels+ kraftig og har godt integrerte tanniner. Klare kryddertoner, modne moreller, tobakk og mørk, bitter sjokolade. Pinot på Steroider kan lett brukes her også, men vinen er godt laget og kanskje bedre om 2 år? ar du ikke tålmodighet til å vente, kan den fint brukes til mat som har litt fettinnhold; entrecote, and etc...
Verdt pengene!!

den annonserte klassikeren er New Zealands Benchmark Sauvignon Blanc; Cloudy Bay. Sauvignon Blanc er opprinnelig en Bordeaux drue som New Zealenderene har vært freidige nok til å gjøre sin egen med slik suksess at SB verden rundt nå prøver å ligne vinene herfra. Marlborough er området hvor mange av de beste vinene lages. Cloudy Bay har vært et flaggskip og er kanskje den vinen fra den Nye Verden som er representert på flest vinkart i restauranter med Michelin-stjerne. I forhold til kvalitet er denne vinen meget rimelig priset, og man bør absolutt unne seg en flaske i ny og ne. Vingården eies forøvrig av HMLV; Hennessy Möet Louis Vutton, verdens største produsent av luksusvarer.

Cloudy Bay Sauvinon Blanc 2008
Marlborough, New Zealand
13,5% alk, skrukork (stelvin)
kr 215,-

vinen er ungdommelig blek, strågul med grønnskjær. Duften er frisk med toner av stikkelsbær, blader(tomatblader) ananas og pasjonsfrukt. Fantastisk (jeg blir sittende å lukte, mer enn å nippe til vinen)
God munnfylde, frisk middels+ syre. meget god lengde. frukten er flott, mot Granny smith, lime og rosa grapefrukt. kompleks. vinen har god balanse. Meget godt laget vin som i min erfaring ikke har skuffet i noen årganger jeg har smakt. Elegant. kan fint lagres 5-10 år, men er absolutt drikkbar nå. Dette er en vin jeg ikke går glipp av, og prisen er fremdeles meget bra.
Bruk den på egenhånd eller til skalldyr med smaksrikt tilbehør eller fisk med litt fett

2 kommentarer:

  1. Flott å se at du har våknet igjen her. Vi trenger noen tips :-)

    SvarSlett
  2. har vært litt busy med oppstart av Gastro Pub & Spiseri på Torp, men nå satser vi for fullt igjen, Birte:) (skal til og med få til noen møter i Rotary igjen;) )

    SvarSlett