onsdag 13. mai 2009

Statlig vinvandalisme

fra torget i Bernkastel-Kues
Moseldalen er en av Tysklands mest pittoreske dalfører. Stupbratte fjellsider hvor vinranker nærmest klamrer seg fast, Moselelven som bukter seg igjennom et landskap av små landsbyer hvor bindingsverkshus dominerer er en del av områdets naturrikdom. Bernkastel er "hovedstaden" i Moselland, ihvertfall når det kommer til vin og turisme. Alle som har vært her vil ha latt seg sjarmere av de trange små gatene, de gode restaurantene og ikke minst fantastisk vin.

Tyske myndigheter har nå i all sin visdom bestemt seg for å bygge en 4-felts motorvei over hele Bernkastel. Veien skal gå i bro 160 meter over dalen over Topp vinmarker som Graach, Urzig, Zeltlingen og Wehlen hvor vin har trivdes i over 1000 år. I tillegg skal skog over disse vinmarkene jevnes med jorden, og det er reist bekymring om hvordan dette vil påvirke drenering og hva forurensingen vil si for disse markene.

Ernst Loosen fra Dr.Loosen er en av de hardeste motstanderene til broen og også en av dem som vil bli hardest rammet, da broen vil ha et løp rett over hans vinmarker. Hans forsøk, på vegne av vinbøndene i Mosel, på å stoppe broprosjektet har blitt avvist i alle rettsinstanser i Tyskland. Tyskerenes sans for effektivitet über alles er tydeligvis viktigere en å verne om et av de viktigste områder innenfor tysk vinindustri og turisme. Det planlagte Arret vil spare bilister for 20 minutter og frata dem en fantastisk naturopplevelse.

Siste håp i denne saken er å appellere til Angela Merkel, Rikskanseller i Tyskland. Som tidligere minister for Miljø og natur bevaring (1994-98) burde hun kanskje være litt høyere på banen når det gjelder å la denne perlen forbli nettopp det. Du kan sende inn din protest til Fraulein Merkel her. Kanskje kan vi redde henne fra tilnavnet Moseldødaren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar