fredag 8. mai 2009

En Primeur- ikke som før

Bordeaux er uten tvil en av klodens mest kjente vinområder. Toppeiendommene her er virkelige Chateaux som forlanger eventyrlige priser for en flaske av deres dyrbare produkt. Dette til tross for at produksjonen er relativt høy i motstening til for eksempel Burgund hvor begrenset antall er med å drive priser.

Prisene for topp Bordeaux har alltid hørt hjemme i toppsjiktet, men det tok for alvor av med 2000 årgangen. I En Primeur smakingen som holdes i April året etter innhøstingen ble årgangen hyllet som "årtusenets årgang" og "beste siden (legendariske) '61". Superlativene haglet rundt vinene og det var nærmest umulig å finne noen som var skeptiske, eller som holdt igjen forventningene. Prisene skjøt i været som en heliumballong som smetter ut av en barnehånd på stevneplassen siste helgen i August.Det ble skapt en kjøpelyst i markedet som drev prisene oppover også i middelmådige årganger som '01 og '02. Selv '03, som i utgangspunktet ble utropt til katastrofeår på grunn av den varme sommeren(selv om den har blitt moderert og oppjustert siden)stanset ikke investeringslysten til blant annet nyrike russere. I tillegg slang det Asiatiske markedet seg på jaget, slik at vin som det gamle primærmarkedet( Storbritannia) ikke ville ha forsvant østover isteden. '04 var også en jevnt god årgang hvor prisbevisste negocianter begynte å stille spørsmål hvor det hele skulle ende

Etter knallårgangen 2005 som nok en gang ble hyllet som "årtusenets årgang" ble prisene virkelig utilgjengelige for hvermannsen. En vin som Petrus gikk fra en kassepris i '04 på ca £4400 pr kasse (£367 pr flaske) til smått utrolige £11000 pr kasse (£917 pr flaske). Heliumsballongen ble plutselig til en rakett med ekstra boostere.
Slott som Chateau Haut Brion hoppet fra £885 pr kasse til £3650 pr kasse.
Da Prisfesten så ut til å fortsette også i den markert dårligere '06 årgangen(i forhold til '05) begynte markedet å sette på bremsene. Prisene ble nedjustert en smule i 07 årgangen, men en meget sterk Euro mot Pund utlignet denne forskjellen.

I årets En Primeur truet mange innkjøpere med å boikotte evenementet, og det var en liten stund snakk om at denne lange tradisjonen skulle suspenderes. Noen slott, deriblant Chateau Angelus gikk ut i forkant av En Primeuren og uttalte en betydelig nedgang i prisene i lys av den finansielle situasjonen i verden. Dette gjorde kanskje at interessen gikk fra iskald til lunken.

Prisene har droppet for de store kanonene også. Chateau Latour som ligger i tet blant 1.cru vinene har kommet ut med en pris på ca £130/flaske hvilket tilsvarer ca halv pris av '07 som debuterte på £240/flaske. I snitt har prisene droppet ca 40% i årets En primeur.

Så hva betyr egentlig dette? for konsumentene er finanskrisen en gudegave, for investorene er den ruin. En del av problemet med prisgaloppen er jo nettopp at vin har blitt kjøpt med tanke på 2.håndsmarkedet hvor prisene kan nå astronomiske summer ( jeg så for eksempel en flaske Petrus til 2500Euro i en vinhandel i Italia). Dette har ført til at vinene blir utilgjengelige for dem med vanlige lønningsposer og videre at vinene går bort fra å være et nytelsesprodukt til å bli en simpel handelsvare med formål å gi store fortjenester.

I så måte må årets en primeur ses å være en (liten) seier for oss som er glade i vin. Det er generell enighet om at prisene må ned for at Bordeaux skal holde sin posisjon i et hardt presset marked. Luksusviner fra Burgund, Rhône, Italia og til dels Spania begynner å få konsumers oppmerksomhet og konkurransen har definitivt hardnet til. En ytteligere konsekvens er at prisene på 2. håndsmarkedet, især for '06 og '07 årgangen, vil falle betraktlig når '08 kommer ut. Disse årgangene er allerede vanskelig å bli kvitt og med '08's langt lavere utropspriser vil man nok se et skikkelig ras her.... og da er mulighetene til å gjøre kupp absolutt tilstede.

Hva med Produsentene? Vil nedgangen ta knekken på dem? Neppe! når vi snakker om de grådigste chateaux viser et grovt regnestykke foretatt av vinforum at produksjonskostnadene til for eksempel den mye nevnte Petrus beløper seg til ca 30 euro flasken. ser man bort i fra negociantkostnader (som er små i denne sammenheng) vil en flaskepris ut fra produsent på 1000 euro gi rimelig mye i frimerkekassa.
Så er spørsmålet; må en vin fra Bordeaux koste tusenvis av kroner for å være god? Prisadelen i Bordeaux er innenfor en klassifisering som daterer tilbake til 1855 og deler slottene i 5 Cru. i 1. Cru finnes det fem slott som skal være pris og kvalitetsledene. 2.cru holder tett følge, mens feltet sprer seg litt mer etter dette. Ut over disse Cru vinene finnes det egen Cru inndeling i St.Emilion og Sauternes, mens toppviner fra Pomerol også kommanderer høye priser. Det er også appellasjoner som står utenfor Cru Systemet, og det er her man kan finne prisgunstige alternativer.

En Primeur har nok endret seg litt etter at verdens børser gikk bananas, noe som virker umiddelbart positivt på oss med normale budsjetter. tiden vil vise om dette er et unntaksår eller om Le Bordelais virkelig kan holde seg på et mer menneskelig nivå i årene som kommer.

Jeg har plukket ut et par rimelige Bordeaux viner til rundt hundrelappen som er drikkeverdige, lette og friske og gjør plass i lommeboken til en toppvin fra '08 når den slippes.

Chateau LaMothe Réserve Joubert 2006
Côtes de Bourg, Bordeaux
50% Cabernet Sauvignon 50% Merlot
kr 99,90 Naturkork, 12,5% alk

Middels intens nese med aromaer mot plommer med hint av lakris og blyantspiss. rimelig ukomplisert og vennelig. I munnen gir den mye frukt mot kirsebær, men temmelig ensidig i smaksbildet. middels fyldig og med god syre slik at man fint kan bruke den til kjøtt med litt fettinnhold. I disse grilldager kan vel sommerkoteletter passe...
74 poeng

Chateau Le Gorre 2006
Bordeaux Superior
50%Merlot, 30 % Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc
kr 135 naturkork 12,5% alk

Mørke saftige bær mot solbær og rosin. streif av urter. vinen mangler litt syre, men har mye frukt mot solbær og bjørebær. god lengde på ettersmaken og en meget drikkevennlig vin som godt kan nytes uten matfølge. Kan fungere til kjøtt med lite fettinnhold, f.eks svin eller renskårede fileter.
76 poeng

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar