fredag 6. mars 2009

vin på restaurant i Skien

Hvor mye skal vi være villige til å betale for en flaske vin på restaurant? er det greit å betale 2-3 ganger polpris for en flaske? bør vi til de prisene som presenteres ha større forventninger til et vinkart?
en rask sjekk på vinkartene til noen av byens restauranter* viser at de fleste bruker 2-2.5 gangen før moms i forhold til polpris, regnes det på vectura og avtalepriser vil det ligge noe høyere. det vil si at en vin til 100,- kr vil koste ca 312,- på restaurant. Dette er forsåvidt ikke noen upris, men kvalitetsmessig er det antakeligvis ikke noen høydare.
-Så, er kvaliteten viktig da?
Det er jo mange forskjellige grunner til å gå på restaurant; romantisk aften med din kjære, feiring av en høytid, kosekveld eller rett og slett fordi du er sulten. Kanskje med unntak av det siste vil svaret på spørsmålet(for mitt vedkommende ihvertfall) være ja. En god vin tilpasset et godt måltid vil være med på å bringe opplevelsen til et høyere nivå. En perfekt match kan gjøre at du husker den kvelden i årevis etterpå. Det er derfor synd at høye restaurantpriser får oss til å velge rimelige viner som ikke nødvendigvis gir oss den opplevelsen vi håper på. Samtidig vil mange velge en vin til å følge hele måltidet istedenfor kanskje å velge forskjellige viner til for- og hovedrett. (her har Henrik & Kompani byens beste utvalg på glass, selv om de røde dessverre serveres på altfor høy temperatur. (gjelder også for flasker) )
Et annet problem med vin på restaurant er at kunnskapene skorter hos de som tar inn vinene slik at det er vanskelig å finne viner som matcher menyen. det virker litt meningsløst når for eksempel Si Señor, som serverer krydret/sterk mat, kun har taninnrike røde viner på kartet sitt, samt to tørre hvite. Disse vinene vil for de rødes del forsterke opplevelsen av det sterke, mens de hvite vil forsvinne mot det sterke. Her burde det vært supplert med noen viner med mer fruktsødme for å veie opp mot maten. Jeg antar at argumentet til restauranten er at de uansett ikke selger så mye vin, men det er jo ikke så rart når man ser hva som tilbys.
Et stort frustrasjonspunkt er mangel på kunnskap hos dem som er satt til å servere. Et minimum burde være at de kan anbefale en match. om de har en jukselapp eller om restaurantsjefen har kurset dem spiller ingen rolle, men når man ansetter noen for å selge, burde de kunne mer enn å si "....øh, den er rød"
-Hvorfor skal jeg kjøpe den vinen? Er den en bedre match enn denne, rimeligere vinen? Hva gjør at akkurat denne vinen passer til denne retten? Disse spørsmålene bør ligge innenfor den ansattes rekkevidde
Det finnes en stigende trend for hjemmecatering i Norge. I stedenfor å gå på restaurant, leier folk en kokk som kommer hjem til dem og lager mat. Dette koster ikke mer enn å gå på restaurant og er ikke heller lenger for store selskaper, men fullt gjennomførbart for 6-8 personer. Dessuten er også kunnskapen om mat og tilgangen på råvarer bedre nå enn før slik at mange har kapasitet til å, enkelt, lage mat av høy kvalitet. Når man tar i betraktning at man da kan gå på vinmonopolet å kjøpe inn den vinen man trenger, og få råd om vin og mat fra de mer enn kompetente menneskene som jobber her, er dette noe som bør få restaurantører til å skjelve litt i buksene. Hvorfor skal man betale dyrt for å sitte på restaurant å drikke middelmådig vin når man kan bruke mindre penger på å drikke en mye råere vin hjemme.
La oss slippe! Gi oss mer vin på glass! Kurs servitørene på vin! Ikke vær så forbasket grådige!

*vinkart som er sjekket:
Henrik & kompani; ok spekter. dyr vin rimelig i forhold til polpris.Bra! billig vin dyr! Best i sjekken
Jegermesteren; liten spennvidde. 2,5 gangeren. uspennende men mange matcher mot meny
Si Señor; dette er et bevisstløst og direkte dårlig vinkart.
Madam Blom; liten spennvidde, kjedelig.dyrt i forhold til kvalitet
Bighorn Steakhouse; mye vin langt nede på kvalitetsskalaen. sjekkens dyreste!!
Jacobs indisk restaurant: ikke tilgjengelig
La Bodega: ikke tilgjengelig

1 kommentar: