søndag 15. mars 2009

Mat fra Telemark

Kortreist mat er i fokus i disse miljøvernstider. Det skrives co2-regnskap for biffen vår og tanken bak er at vi skal spise lokal mat. Ikke Dumt!

Når jeg er ute å reiser, er alltid en av gledene å spise mat som er typisk for regionen vi er i. Det er ikke vanskelig når man er nedover i Europa, for eksempel, å finne lokale spesialiteter på restaurant eller i butikker. Faktisk er det ofte med patriotisk stolthet en kjøpmann fra Rhône, eller en restaurantør fra piemonte nærmest påtvinger deg delikatesser fra rett rundt svingen.

I Frankrike, for eksempel, har alle steder med mer enn tre hus en egen ost og egne viner. de lager spekepølser på gamle oppskrifter fra nedlagte klostere og baker brød med mel fra møller som daterer tilbake til middelalderen. Italia, Spania, Portugal, Østerrike, Tyskland, Sveits har alle stor regionstypisitet.

Hva har vi så i Norge? eller Telemark? Ganske mye faktisk! ...om man er villig til å legge inn litt innsats.

på siden http://www.matfratelemark.no/ ligger det inne en liste over produsenter av lokal mat. Dessverre virker det som om det selges mer mat fra Telemark i Oslo enn det gjør i Telemark.
noe av det som er å få tak i er som følger
-Borgja mjøl fra Bø i Telemark ( på Meny Saga samt i bruk på Villa Fløyen)
-Dørumsgaard Osteri i Bø i Telemark lager ost av geitemelk i mange spennende varianter, og er ute med iskrem av geitemelk ( produktene selges via ultra og Meny, samt Bondens Marked i Porsgrunn) se http://www.osteriet.no/
-Eikvang Gård har mange spennende produkter fra forskjellige typer honning og siruper, geleer og saft. De lager også litt spekeprodukter. sjekk http://www.eikvang.no/ for salgsteder.
-Fra Garden hvor Tarjei Vesaas vokste opp lager man Vesås Kurven (Ultra Herkules) som er " middags Pylse" krydret og røkt sauekjøtt
-Holte Gård i Drangedal har siden 1984 produsert gås, samt and og kylling. De har også lagt til produksjon av egg. Gården har økologiske produkter, og har en stor stjerne hos gode restauranter. http://www.holtegard.no/
-Løyte Gård, Gautefall produserer Fenalår og pinnekjøtt, samt at det bedrives innlandsfiske på Ørret, sik og abbor. www.gautefall-sentralen.no/loytegard
-Mustvedt Gård i Porsgrunn har Verdens beste solbærsaft, og sågar døgnåpen "butikk" på gården. http://www.mustvedt.no/
-Riis Gård i Bamble har gårdsutsalg med honning og eplemost fra produsenter i Telemark samt egenproduskjon av bakervarer. På nettsidene kan du skrive deg opp på SMS liste for Hjemmebakt Steinovnsbrød. http://www.riisgard.no/
-Skreppa as i Morgedal har flatbrød som er fantastisk og som er tilgjengelig på Meny og Ultra. Reiser du til Morgedal kan du få med deg et flatbrød-bake-kurs også! http://www.skreppa.no/
-Telemarkskyri er et meieri i Fyresdal som skal lage smør. Dette antas å komme på markedet ved påsketider... rett rundt hjørnet, altså. http://www.telmarkskyri.no/
-Løvenskiold Viltslakteri produserer ferske og spekede produkter av Elg. http://www.lovenskioldvilt.no/
-Borgestad gård i skien produserer oksekjøtt av meget høy kvalitet (brukes blant annet på Villa Fløyen, http://www.villa-mat.no/) og har også spekepølser. http://www.borgestadgård.no/

Disse er et lite utsnitt av hva som er tilgjengelig for fylket vårt. Telemark har mangfold som gjør det til et spennende matfylke.Ennå må man nok belage seg på å lete litt etter Telemarksmat i butikene, og svært få restauranter er ute og profilerer lokale råvarer i sine menyer, noe som jeg finner merkelig.
Spør neste gang du er på restaurant om råvarene er lokale, kikk etter produktene i butikken. Vi som forbrukere må sørge for å holde liv i etterspørselen slik at vi kan få mat som har særpreg og er spennende istedenfor masseprodusert intetsigenhet fra Gilde, Prior og Tine!
Vi har mye mer å være stolte av i Norge og Telemark enn Grandiosa og Norvegia!

1 kommentar:

  1. Det er når jeg leser blogger som dette, jeg skjønner hvor spennende, morsomt, riktig, inspirerende og smakfullt det er å markedsføre Telemark... Har du lyst til å skrive på vår nystartede blogg, http://telemarkreiser.blogspot.com/?

    SvarSlett