søndag 14. mars 2010

Saftig Savigny

Pinot Noir er en drue man lett får et lidenskapelig forhold til. På sitt beste gir den flotte, strukturerte viner med kraft og eleganse i en og samme pakke. På sitt verste gir den viner som minner om varmt syltetøy. forskjellene er store og man skal kune navigere igjennom produsentene for å finne god kvalitet.
Dette gjelder kanskje spesielt Burgund hvor, I følge Armand de Villain (vinmaker på legendariske Romanèe- Conti), "områdedet ikke er komplisert, men kompleks". Med et utrolig sammensatt jordsmonnskart har man delt inn området i små parseller etter dens evne til å gi stor vin. Et møysommelig arbeid som opp igjennom 1000 år har blitt observert og definert av de mange munker som holdt til og arbeidet i vinmarkene.
Da munkene forsvant som et resultat av inndragelse av eiendommer tilhørende kirke og adel etter den franske revolusjonen kom markene naturlig nok i privat eie. En effekt av dette var de napolitanske arvelovene som sa at arv skulle deles likt mellom arvinger, altså ingen odelsrett. følgelig har parsellene opp igjennom årene i noen tilfeller blitt latterlig små, gjerne bare en rad med druer, og prisene på land astronomiske. Produsentene er mange og det lages i noen tilfeller bare en 300-350 flasker av en vin fra en jordlapp. Hvem som lager god vin fra hvilket stykke land er hva som utgjør kompleksiteten i burgund. At det i hovedsak dyrkes to druer, Pinot Noir for rød og Chardonnay for hvit, bidrar til å gi en viss oversikt.

Savigny-les Beaune er en landsby appellasjon, det vil si at druene kan komme fra flere parseller innenfor et gitt geografisk område. innenfor slike appellasjoner kan det finnes både gull og gråstein. Produsenter med beholdninger i gode vinmarker som er for små til å lage en egen etikett, kan velge å la disse druene inngå i landsbyvinen sin. likeledes kan produsenter med eiendeler i perifere eller mindre gode vinmarker også klistre på en village-etikett. altså gjelder tungen-rett-i-munn prinsippet.
Savigny gir gjerne saftige, tidlig tilgjengelige viner med flott frukt og som ofte omtales som elegante. kommunen har noen 1.cru marker, men ingen grand cru.

Savigny-les-Beaune 2007
Domaine Pavelot
kr 232,-
13% , Naturkork
100% Pinot Noir

Flott, lys rubin i fargen, ingen kjerne å snakke om.
På nesen gir den aromaer mot røde bær som jordbær og svake jordtoner. pent eiket.
Vinen er lukket og bør dekanteres.
etter 30 minutter i en bredbunnet dekanter gir den fra seg flott, kjølig frukt. syrestrukturen i vinen er god og vinen har bra power og en peppret finish. god lengde. vinen er flott balansert og er godt laget. kan drikkes nå-3år.
Vinen har fått 10 måneder på fat og 12 måneder på flaske.Meget god vin som fint kan brukes til småvilt, kjøtt uten for mye fett. God å nyte for seg selv er den også.

Når det gjelder "enkle" kommune viner er denne et knallkjøp til kr 232,-.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar