søndag 26. juli 2009

Alternativ hvit

Hvit sommervin i Norge er basert på Chardonnay eller Sauvignon blanc. Det er ikke uten grunn, da disse ofte, når de kommer i versjoner fra Chablis eller Sancerre, passer utmerket til fisk og skalldyr fra den norske skjærgården. Faktisk er det gjerne slik at vi går på autopilot når vi er på Vinmonopolet for å plukke med oss en flaske. Vi vet det funker.
Jeg har ofte gode opplevelser med litt andre druetyper og vinstiler fra andre, gode områder. Det er jo gøy å oppleve noe nytt, og i et par artikler fremover skal jeg dra fram noen viner som ikke er på mainstream druer.
Første vin ut er fra Côtes du Rhône, syd i Frankrike. Appellasjonen produserer gode hverdagsviner, røde og hvite. Her er Grenache Blanc dominerende med innslag av Clairette og Bourboulenc. Forsåvidt er disse ikke ukjente da de inngår i de 13 drueslag som er tillatt Chateau-Neuf-du-Pape.

Moulin de Meyran 2008
Côtes du Rhône
kr 100,-
12% alk, skrukork

Behagelig, middels intens aroma av fersken, hvite blomster og neglelakkfjerner (ja, jeg vet...men det er ikke negativt)
I munnen virker vinen litt fet og kremete med innslag av honningmelon og tutti frutti. Herlig grapefruktbitter finish. Syren er på et middelsnivå og vinen har en ok lengde.
Denne vinen kan fint brukes til skalldyr som kreps og hummer. God til prisen, men ville ikke betalt særlig mer for den heller. Uansett et godt alternativ til de sedvanlige (og ofte overprisede) hvite sommervinene

2 kommentarer:

  1. Tjaaa, denne var litt lite frisk synes jeg

    SvarSlett
  2. skjønner forsåvidt hva du mener, Birte, men med denne druemiksen er ikke det å forvente. Her er det selve teksturen i vinen som gjør den behagelig å drikke. det er et annerledes aromabilde som jeg finner litt artig. Når det er sagt er denne vinen meget rimelig i forhold til andre hvite fra rhône, og således finnes det mange bedre.... men ikke til den prisen

    SvarSlett