søndag 7. februar 2010

Noen ganger holder ikke det ikke med navn og årgang

Jeg er personlig ganske fornøyd om jeg blir budt et glass Chateau-neuf du Pape. Sør Rhônes mest kjente varemerke har med sine 13 tillatte druesorter et potensiale for et bredt smaksspekter. Vinene har som regel en flott fruktighet, men varierer fra meget tidlig tilgjengelige til store viner som krever lagring for å komme frem.
2007 årgangen er pratet opp til de store høyder på grunn av nær perfekte forhold frem til og under innhøstningen. det skulle jo love bra.
Jeg testet en av de tidlig tilgjengelige, Domaine du Vieux Lazaret. Domenet avstilker druene hvilket betyr at man får mindre tanniner vinen. Vinen masereres i store betongbasseng i 2-3 uker før den får 18 måneder på fat.
De lager sin Ch-neuf-du-Pape med alle 13 druesorter. hovedvekten er på Grenache med Syrah, Mourvedre og Cinsault som de største innslagene.

Domaine du Vieux Lazaret 2007
kr 235,-
14,5% alk Naturkork

Vinen gir litt mørke bær på nesen og en typeriktig kryddertone. frukten virker dog litt varm, noe som speiles i munnen da den virker nesten litt overmoden. Den har en lett bitter smak. jeg får også toner av mørk sjokolade. Det er nesten fraværende syre i denne vinen og den bikket helt over når den kom opp mot mat som indrefilet med fløtebasert saus. strengt tatt hadde jeg forventet at en Ch-neuf burde klare "den biffen". Det hadde funket like godt med neglelakkfjerner.
Vinen ble skjemmet av en alt for høy alkohol(14,5%) og var således ubalansert.

Til 235 norske, blanke kroner finnes det ingen formildene omstendigheter. dette er ikke noe å bruke penger på! Spander heller en 50-lapp ekstra og kjøp en flaske Ch La Nerthe. Faktisk bør man unne seg en flaske Ch Beaucastel isteden. Denne koster kr 499,-, men virker rett og slett rimelig i forhold til Domaine du Vieux Lazaret

2 kommentarer:

  1. bildet på toppen er forøvrig fra Ch. Beaucastel i Ch-neuf-du-Pape

    SvarSlett
  2. Beaucastel er best! Morsomt at de har 2003 årgangen i Skien, 6 flasker igjen, smakt den, veldig bra. Legger inn 2007 årgangen i bestilling snart....

    SvarSlett